Apr 22, 2019.

Znanje o važnosti etičkog novinarstva podijeljeno sa učenicima Gimnazije na Cetinju

Učenici/e cetinjske Gimnazije učestvovali/e su u ponedjeljak 22. aprila 2019. godine u radionici koja se bavila lažnim vijestima, etičkim novinarstvom i medijskom pismenošću, koju je organizovala NVO 35mm u okviru projekta „Bavimo se etikom i lažnim vijestima“ koji finasira Evropska unija.

Dvadesetdvoje učesnika/ca aktivno je učestvovalo u radionici koja se održala u Omladinskom klubu JU Gimnazije Cetinje. Na samom početku učesnici su imali zadatak da predstave osobu do sebe tako što će reći ime i prezime te osobe, nešto o njoj i jednu lažnu vijest ali da ni ta osoba ni drugi učesnici ne znaju koji dio priče je laž. Učesnike/ce je taj dio zabavio ali su i sami postali svjesni da je mnogo lakše izmišljati vijesti o drugima, nego slušati kako drugi ljudi govore o njima nešto lažno. Takođe, saglasili su se da je loše i stvarati ali i čitati laži o drugima.

Učesnici/e su na praktičnim primjerima učili o tome koji su temeljni principi novinarske etike, šta za novinare znači istina i koliko je važno da se vode tim principima u svom radu. Učesnici/e su na primjeru vidjeli i na koji način o istom događaju četiri medija mogu različito izvijestiti i konstatovali su da je to jako često slučaj i kada su teme koje njih interesuju u pitanju. Posebno su ih interesovale teme u vezi sa poznatim ličnostima i da li je laž samo ono što niko nije demantovao.

Učenici/e su priznali da se veoma rijetko informišu putem medija i da su im društvene mreže glavni izvori informacija. Za učešće u drugom i trećem zadatku učenici su bili podijeljeni u četiri grupe i imali su zadatak da analiziraju različite tekstove. Iako nijesu u svim slučajevima lako došli do odgovora na pitanje o kakvoj je manipulaciji riječ, grupni rad ih je podstakao da razmišljaju koje sve mogućnosti manipulacije postoje i ipak su na kraju uspješno riješili zadatke.

Pomenutu radionicu su vodile: medijska ekspertkinja i predstavnica Sindikata medija Crne Gore – Bojana Laković i programska direktorica NVO 35mm – Kristina Ćetković.

Radionica na Cetinju treća je u nizu planiranih radionica, koje će NVO 35mm u saradnji sa crnogorskom informativnom agencijom MINA i NVO NOMEN, sprovesti tokom projekta „Bavimo se etikom i lažnim vijestima“ (Dealing with Ethics and Fake News) koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u okviru Programa profesionalizacije medija.

Osim radionice, tokom dana projektni tim je razgovarao sa građanima/kama Cetinja i podijelio informativne materijale o lažnim vijestima koje mogu pomoći u borbi protiv ovog svjetskog fenomena.

Opšti cilj pomenutog projekta je jačanje kvaliteta etičkog izvještavanja u Crnoj Gori uz: jačanje kvaliteta i raznovrsnosti proizvodnje medijskog sadržaja agencije MINA koji objavljuju različiti mediji; poboljšanje pismenosti medija; pružanje praktičnih znanja za medijske profesionalce: novinare, urednike, i studente novinarstva; pružanje osnovne odrednice sa tačnim analizama novinarske prakse.

Krajnji korisnici i/ili ciljne grupe projekta su: mediji, medijski profesionalci, novinska agencija MINA, samoregulatorna tijela, studenti novinarstva i građani, posebno mladi i civilni sektor.