Jan 11, 2019.

Priručnik – Etičke smjernice za onlajn novinarstvo

U skladu sa serijom sastanka koje su predstavnici Mreža za etičko novinarstvo iz Londona (EJN) i Instituta za medije imali s predstavnicima onlajn medijia u Crnoj Goru i zajedničkim dogovorom da sačine priručnik za onlajn novinarstvo za koji vjeruju da može biti od pomoći u radu sa svakodnevnim izazovima i u unaprjeđenju sadržaja i upravljanja onlajn medijma, priredili su priručnik – Etičke smjrenice za onlajn novinarstvo u Crnoj Gori.

Priručnik možete pogledati i preuzeti ovdje – http://www.mminstitute.org/respekt/wp-content/uploads/2019/01/PRIRUCNIK-ZA-ETIKU-U-ONLINE-MEDIJIMA.pdf

Priručnik je rezultat interesa iskazanog tokom sastanaka sa nekadašnjim izvršnim urednikom Gardiana, sada direktorom Mreže za etičko novinarstvo, Kristoferom Eliotom i baziran je na iskustvu Mreže u radu sa onlajn medijima širom svijeta. Priručnik je sačinio Ejdan Vajt, nekadašnji urednik Gardiana, Fajnenšl tajmsa, aktuelni počasni predsjednik Mreže.

Nije riječ o nečemu što može mijenjati Kodeks novinara/ki Crne Gore, ali može poslužiti kao priručnik u radu i upravljanju onlajn medija.

Priručnik je dio projekta “Respekt – za podizanje etičkih standarda u medijima i povjerenja građana u etičke medije”, koji sprovodi Institut za medije Crne Gore u saradnji sa Mirovnim Institom iz Ljubljanje i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona.