Maj 30, 2019.

I u Petnjici i Bijelom Polju učile mlade kako da se odbrane od lažnih vijesti

Trenerski tim NVO 35mm i gostujuća predavačica učile su mlade iz Petnjice i Bijelog Polja, u srijedu 29. maja 2019. godine, kako da se bore protiv lažnih vijesti i šta podrazumijeva etičko novinarstvo, u okviru projekta „Bavimo se etikom i lažnim vijestima“ koji finasira Delegacija Evropske unije.

Učenici/e sedmog i osmog razreda osnovne škole „Mahmut Adrović“ iz Petnjice, njih 33, učestvovalo je na radionici i pokazalo interesovanje za lažne vijesti i etičko novinarstvo. Učenici/e su na početku predstavili/e jedno drugo smišljajući lažne vijesti, što im je, kako su kazali, bilo teško. Naime, oni su ocijenili da im je bilo teško da smisle lažnu vijest, ali da nije bilo teško da je saopšte. Takođe, učenici/e su na jedan dan bili dio redakcije i njihov zadatak je bio da napišu ili tačnu ili lažnu vijest o radionici. Utvrdili su da iako su se trudili da smisle što manje tačnu vijest, ipak je u svakoj od njih bilo nekih elemenata istine.

Istog dana, NVO 35mm organizovala je radionicu „Lažne vijesti i etičko novinarstvo“ u Bijelom Polju, u kojoj su učestvovali mladi ljudi iz te opštine. Kako su i sami kazali, fenomen lažnih vijesti im nije bio stran, ali ipak nijesu znali koji su to mehanizmi pomoću kojih se mogu zaštiti od njih. Kao primjer jako često korištenih manipulacija naveli su medijsko izvještavanje o ratu u Siriji i ocijenili da je takvo izvještavanje jako opasno po ostatak svijeta. Na praktičnim primjerima, učesnici/e su se upoznali/e sa vrstama manipulacije, dezinformacijom i tipovima lažnih vijesti, kao i o različitom tumačenju samog pojma lažne vijesti. Učesnici/e su radili/e na raskrinkavanju primjera iz lokalne sredine i otkrivanju manipulacija u njima.

Trenerice pomenutih radionica su bile: Bojana Laković Konatar – predstavnica Sindikata medija, Milena Bubanja Obradović – urednica portala Radio Berane i Kristina Ćetković – programska direktorica NVO 35mm.

Radionice u Petnjici i Bijelom Polju, realizovane su sa ciljem podizanja svijesti mladih u vezi sa lažnim vijestima i važnošću etičkog novinarstva. Opšti cilj projekta je jačanje kvaliteta etičkog izvještavanja u Crnoj Gori uz: jačanje kvaliteta i raznovrsnosti proizvodnje medijskog sadržaja agencije MINA koji objavljuju različiti mediji; poboljšanje pismenosti medija; pružanje praktičnih znanja za medijske profesionalce: novinare, urednike, i studente novinarstva; pružanje osnovne odrednice sa tačnim analizama novinarske prakse.

Krajnji korisnici/e i/ili ciljne grupe projekta su: mediji, medijski profesionalci, novinska agencija MINA, samoregulatorna tijela, studenti novinarstva i građani, posebno mladi i civilni sektor.

Osim radionice, projektni tim je u Bijelom Polju informisao građane/ke tog grada o lažnim vijestima i načinima borbe protiv njih, tako što je podijelio informativni materijal nastao u okviru projekta.