Maj 10, 2019.

Gimnazijalci/ke iz Tuzi učili/e o lažnim vijestima i etičkom novinarstvu

Učenici/e Volonterskog kluba Gimnazije „25. maj“ iz Tuzi imali/e su priliku da u četvrtak 9. maja prisustvuju radionici o medijskoj pismenosti i borbi protiv lažnih vijesti. Pomenuta radionica nastavak je aktivnosti osmišljenih za mlade u okviru projekta „Bavimo se etikom i lažnim vijestima!“ koji sprovodi NVO 35mm u partnerstvu sa agencijom MINA i NVO NOMEN, a koji finansira Delegacija EU u Crnoj Gori.

Radionici u Tuzima prisustvovalo je 20 učesnika/ca. Oni/e su se kroz praktične primjere iz medija upoznali/e sa vrstama informacijskih poremećaja, kao što su dezinformacije, lažne vijesti, ali i posebne vrste manipulacija koje su najčešće u crnogorskim medijima. Kroz razgovor zaključeno je da su već bili upoznati/e sa nekim od problema, kao što su na primjer prikrivene reklame. Kako su ocijenili/e, donatori i finansijeri često utiču na novinare/ke i na sadržaje koji se objavljuju u medijima.

Trenerice radionice su bile Bojana Laković Konatar – predstavnica Sindikata medija i Kristina Ćetković – programska direktorica NVO 35mm. Logističku podršku pružila je koordinatorka Volonterskog kluba Gimnazije „25. maj“ nastavnica Katrina Berišaj.

Radionica u Tuzima, peta je u nizu a sa ciljem podizanja svijesti mladih u vezi sa lažnim vijestima i važnošću etičkog novinarstva. Opšti cilj projekta je jačanje kvaliteta etičkog izvještavanja u Crnoj Gori uz: jačanje kvaliteta i raznovrsnosti proizvodnje medijskog sadržaja agencije MINA koji objavljuju različiti mediji; poboljšanje pismenosti medija; pružanje praktičnih znanja za medijske profesionalce: novinare, urednike, i studente novinarstva; pružanje osnovne odrednice sa tačnim analizama novinarske prakse.

Krajnji korisnici/e i/ili ciljne grupe projekta su: mediji, medijski profesionalci, novinska agencija MINA, samoregulatorna tijela, studenti novinarstva i građani, posebno mladi i civilni sektor.