Jun 30, 2019.

Besmisleno očekivati da će samoregulatorno tijelo povratiti jedinstvo

Besmisleno je očekivati, zbog razjedinjenosti i sukobljenosti u sferi informisanja, da će neko samoregulatorno tijelo povratiti jedinstvo i prisiliti novinare da poštuju kodeks, ocijenio je dugogodišnji novinar i publicista Budo Simonović.

On je kazao da mu se, kada se u Crnoj Gori već 30 godina samo dijelimo, dopada svaka ideja o jedinstvu i jedinstvenosti.

“To je posebno dobrodošlo kad su novine i novinari u pitanju, jer, na moju veliku žalost, ni mi nijesmo odoljeli ludilu dioba već naprotiv, slijepo slijedimo i poslušnički služimo onima koji nas zavađaju i dijele”, kazao je Simonović agenciji MINA.

On je rekao da se ne sjeća da je postojalo nekakvo “samoregulatorno tijelo” koje je pratilo rad novinara.

Simonović kaže da mu se ne dopada “ni to ime jer zaudara na birokratiju, koja ne bi smjela biti svojstvena novinarima”.

“Ako imamo jedinstven i dobar kodeks, a smatram da je svaki kodeks – barem oni kojih sam se ja 50 godina pridržavao (u pravljenju većine sam i direktno učestvovao) – dobar ako postoji spremnost da se poštuje i primjenjuje. Ako te spremnosti i volje nema, ćorav je posao pravljenje bilo kakvih „samoregulatornih tijela”, rekao je Simonović.

On smatra da je besmisleno očekivati, zbog ovakve razjedinjenosti, pa i sukobljenosti i u sferi informisanja, da će neko “samoregulatorno tijelo” povratiti to jedinstvo, prisiliti novinare da poštuju kodeks.

“Jer, ako niko više ne zarezuje ni zakon, da i ne govorim o etici i nepisanim normama – ono “i u gori istinu zbori” – ako niko ne strepi od grijeha prema zakonu i istini i posledica koje ga mogu stići zbog toga – čemu kodeksi, čemu „samoregulatori“, upitao je Simonović.

On navodi da odavno i generalno smatra da su norme kodeksa pogažene, da je “poginula” istina kao prvi i najznačajniji postulat, prvenstveno novinarskog kodeksa.

“Ja sam u ono “mračno komunističko vrijeme” 55 puta sjedao na optuženičku klupu, ali nikad nijesam kažnjen ni ukorom jer tužioci nijesu mogli dokazati da sam napisao neistinu. Uz nepobitnu, žalosnu istinu, da su laži, neistine, podmetanja, manipulacije, svakovrsne zloupotrebe, uopšte začarili u danto ašnjem novinarstvu, pa i crnogorskom, još je žalosnije što se ni sudovi ne pridržavaju osnovnog postulata pravde – ne služe istini“, rekao je Simonović.

Danas se, kaže on, na sudu ne dokazuje da li je istina ono što je novinar napisao već se mjeri da li je i koliko time povrijedio lidera kakve partije, šefa klana, važnog rukovodioca, mjere se dimenzije političke štete, koliko je neka istina naškodila časti i ugledu važnog i uticajnog pojedinca.

On je pomenuo slučaj pokojnog Vlada Ašanina, koji je kao glavni urednik DAN-a osuđen na kaznu zatvora zato što je prenio tekst iz nedjeljnika “Nacional“, novine koja se i tada i zadugo kasnije, možda i danas, legalno prodavala na kioscima u Crnoj Gori.

„A da je sve ovo tačno, da su novinari, čak i oni (nažalost sve rjeđi) hrabri i odvažni, koji su spremni da se bore za pravo na istinu, počeli da se povlače, najbolje govori činjenica da danas u medijima, ne samo crnogorskim, izuzev nekih kolumna, feljtona ili kakvih „bezbolnih“, da ne kažem bezličnih reportaža, ima sve manje tekstvova potpisanih punim imenom i prezimenom“, navodi Simonović.

Prema njegovoj ocjeni, ta „samoregulacija“ na crnogorskoj neodoljivo asocira na čuvenu „samocenzuru“ iz onih davnih vremena.

„Nijesmo, valjda, dospjeli dotle da se i u ovim vremenima kad su nam prsi u modricama od busanja kako smo dospjeli u Periklovo doba slobode i demokratije, moramo vraćati „autocenzuri“ iliti, blaže rečeno, „samoregulaciji“?“, kazao je Simonović.

On je poručio da bi, na osnovu poluvjekovnog novinarskog iskustva, novinarski kodeks sveo na jednu rečenicu: “Novinar je dužan da se drži i poštuje istinu u svakom trenutku i na svakom mjestu i ko nije na to spreman, ne može biti novinar”.

“A za onoga ko se ne pridržava istine u svakoj srećnoj, uređenoj zemlji postoji zakon i sud i taj može samo jednom da slaže. Onog trenutka kad neka novina, neki portal, agencija, radio ili t v stanica, zbog objavljene laži budu tako primjerno kažnjeni, ovaj „moj“ kodeks će zasigurno dobiti puno pravo građanstva”, kazao je Simonović.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Izvor: MINA

Foto: Privatna arhiva