Avg 30, 2019.

Medijska i informaciona pismenost nisu prioriteti Vlada država Zapadnog Balkana

Medijska i informaciona pismenost kao uslov za jačanje i emancipaciju građana očigledno nije jedan od političkih prioriteta Vlada država Zapadnog Balkana navodi se u istraživanju koje su članovi SEENPM (Mreža za profesionalizaciju medija Jugoistočne Evrope) realizovili u pet zemalja regiona, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji.

Uprkos različitim akcijama i pojedinačnim pozitivnim primjerima razvoja strateškog i koordinisanog djelovanja u oblasti medijske i infromacione pismenosti napredak bi se mogao okarakterisati kao sporadičan, a očigledan indikator je nepostojanje strateškog i institucionalnog okvira u ovoj oblasti.

Kroz projekat „Mediji za građane – građani za mediji“ realizovano je istraživanje „Media and Information Literacy in the Western Balkans: Unrealized Emancipatory Potential“ u pet zemalja regiona koje su ispitivale i predstavile ključne nalaze o važnijim inicijativama i praksama u oblasti medijske i informacione pismenosti istražujući potencijale za unapređenje ove oblasti na nacionalnim i regionalnom nivou. Istraživanje je obuhvatilo teme kao što su uvođenje i implementacija premeta medijska pismenost u obrazovnim sistemima Srbije i Crne Gore, promocija medijske pismenosti od strane NVO sektora u Bosni i Hercegovini, promocija medijek pisemnosti od strane javnih servisa u Albaniji i Makedoniji.

Istraživanje je realizovano kroz podršku Evropske Komisije uz kofinansijsku podršku Ministarstva javne uprave Crne Gore. Istraživanje možete pogledati i preuzeti sa sledećeg linka.

Izvor: Institut za medije Crne Gore