Jan 22, 2021.

Uslovi rada za beneficirani radni staž

Biti novinar/ka danas znači raditi posao od kojeg se ne može pristojno živjeti i raditi u iluziji da će dizanje glasa protiv takvog statusa ubuduće biti horsko, a ne solističko. Teško je govoriti o bilo kakvom napretku kada su u pitanju uslovi u kojima novinari rade, jer i ovaj Dan novinara crnogorski nosioci javne riječi dočekuju u atmosferi u kojoj izvještavaju onako kako ih „pravila kuće“ i pritisci sa različitih strana navode, a rijetko onako kako nalažu pravila struke.  

Aktuelna pandemija koronavirusa uticala je na čitav svijet, pa i na rad novinara/ki. Posao novinara/ke i „jurenje“ za informacijama se od marta prošle godine odvija u skladu sa epidemiološkim mjerama, dok je terenski rad manje zastupljen, no ipak prisutan i rizičan. Od same pojave pošasti, novinari/ke su pravovremenim informisanjem sprječavali širenje infekcije lažnim informacijama, koja nije manje opasna od samog virusa.  

Neophodno je da sistem pokaže spremnost da vrati dostojanstvo ovoj profesiji, kako u smislu bezbjednosti novinara, tako i ekonomskog statusa. Zato bi nova vlast trebalo mnogo više da radi na unapređenju položaja novinara koji se danas često tretiraju kao ”potrošna roba”, kao i na njihovoj zaštiti na način što će se poštovati standardi i usvojiti najbolje prakse država članica EU.

Nerasvijetljenost ubistva Duška Jovanovića, pokušaji ubistava Olivere Lakić i Tufika Softića, hapšenje novinara, obračun sa neistomišljenicima, finansijski pritisci, slaba samoregulacija samo su neki od razloga koji nam ne daju povoda da kolegama čestitamo 23. januar – Dan novinara.

Milica Đokđurić

urednica medijskih programa u NVO „35 mm“

FOTO: Pixabay