Apr 21, 2019.

Postoji veza između nedostatka samoregulatornih tijela i kršenja etičkih standarda

U Crnoj Gori, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji, postoji korelacija između nedostatka samoregulatornih tijela koja dobro funkcionišu i kršenja etičkih i drugih profesionalnih standarda u medijskoj produkciji, ocijenili su iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Iz Misije su agenciji MINA kazali da postoje i drugi faktori koji bi mogli stvoriti atmosferu koja bi dovela do kršenja Etičkog kodeksa.

“Među tim faktorima su nedostatak medijske pismenosti, oskudnost finansijskih sredstava medijskih kuća, nedovoljna obučenost novinara, nedostatak zakonskih odredbi”, rekli su predstavnici Misije.

Oni su dodali da Misija u svom radu primjenjuje širok pristup kada je u pitanju sprječavanje kršenja Etičkog kodeksa.

Misija je, prema riječima njenih predstavnika, u martu, u bliskoj saradnji sa Tehničkom radnom grupom za samoregulaciju, razvila dodatan vodič za primjenu smjernice 2.8 Etičkog kodeksa, koji se odnosi na moderiranje komentara na internetu.

“U ovom trenutku, ako se etički kodeks pravilno primjenjuje, on nudi dovoljno smjernica za profesionalno medijsko izvještavanje i za zaštitu konzumenata medijskog sadržaja”, smatraju u Misiji.

Iz Misije su kazali da je revidirani Etički kodeks usvojen 2016. godine i da daje smjernice za profesionalno medijsko izvještavanje.

“Sa obzirom na to da se medijska profesija stalno mijenja u skladu sa novim tehnologijama, formatima i navikama potrošača, i Etički kodeks bi trebalo da bude revidiran i ažuriran s vremena na vrijeme”, kazali su predstavnici Misije.

Iz Misije su kazali će nastaviti da podržavaju sve postojeće mehanizme samoregulacije, kako bi javnost u potpunosti bila zaštićena od mogućih kršenja Etičkog kodeksa.

“Međutim, odgovornost je svih zainteresovanih strana, uključujući medije i širu javnost, da zagovaraju najviše profesionalne standarde i odgovornost u medijskoj produkciji”, zaključili su iz Misije.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Izvor: MINA

Foto: Misija OEBS-a u Crnoj Gori