Okt 15, 2019.

Nacionalna konferencija o novinarstvu i borbi protiv lažnih vijesti i neetičkog izvještavanja

NVO „35mm“ poziva sve zainteresovane na Nacionalnu konferenciju o  novinarstvu i borbi protiv lažnih vijesti i neetičkog izvještavanja, koja će se održati u hotelu CentreVille u Podgorici, u četvrtak 17.10.2019. godine sa početkom u 10h. Pomenuta konferencija je završni događaj u okviru projekta „Bavimo se etikom i lažnim vijestima“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori a sprovode agencija MINA i nevladine organizacije NOMEN i „35mm“.

Cilj pomenute konferencije je da otvorimo dijalog i razgovaramo o najboljoj praksi u primjeni Etičkog kodeksa novinara/ki Crne Gore i važnostima primjene standarda novinarske branše, kao i lažnim vijestima i opasnostima koje nose.

Na otvaranju konferencije prisutnima će se obratiti ambasador Aivo Orav iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. O lažnim vijestima kao globalnom problemu govoriće ambasadorka Elison Kemp iz Ambasade Velike Britanije. Nakon uvodnih obraćanja, rezultate projekta „Bavimo se tikom i lažnim vijestima“ predstaviće: Jaša Jovićević – izvršni direktor agencije MINA, Kristina Ćetković – programska direktorica NVO „35mm“ i Stevan Kandić – predstavnik NVO NOMEN.

Zatim slijedi prvi panel Kako se novinari/ke u svakodnevnom radu bore za ugled profesije (prepreke i smjernice) na kome će učestvovati: Sabrija Vulić – urednik Drugog programa RTCG-a, Nikola Marković – zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevne novine DAN, Milan Žugić – glavni i odgovorni urednik agencije MINA, Srdan Kosović – glavni i odgovorni urednik Vijesti i Draško Đuranović – glavni i odgovorni urednik dnevne novine Pobjeda.

Nakon diskusije slijedi drugi panel Doprinos civilnog sektora i drugih organizacija profesionalizaciji crnogorskih medija, na kome će govoriti: Marijana Camović – predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Mila Radulović – generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore, Milica Bogdanović – članica Izvršnog odbora CDT-a i urednica portala raskrinkavanje.me, Goran Ćetković – predsjednik Udruženja novinara Crne Gore i Dejan Milovac – zamjenik izvršnog direktora i direktor Istraživačkog centra MANS-a.

Moderatorka panela biće Milica Đokđurić, urednica i novinarka emisije Regionalni Robin Hud.

Za više informacija budite slobodni da kontaktirate Kristinu Ćetković – programsku direktoricu NVO „35mm“ putem mejla [email protected] ili telefona +38267788118.

Za učesnike/ce konferencije koji/e dolaze van Podgorice obezbijeđeni su putni troškovi.