Sep 27, 2018.

Naučite da prepoznate lažne vijesti i neetičko novinarstvo

Trening za novinare, redizajnirajni sajt agencije MINA, štampani i video materijal na temu lažnih vijesti i etike u medijima, te sajt mediji.me samo su neke od već realizovanih aktivnosti projekta „Bavimo se etikom i lažnim vijestima!“. Budite u toku sa novostima i informacijama kako se boriti sa pošastima modernog novinarstva i drugih kanala informisanja.

Tokom proteklih mjeseci NVO Nomen je radio na informativnim brošurama koje su namijenjene građanima/građankama kao alat u borbi protiv lažnih vijesti i neetičkog novinarstva. Uskoro će 5.000 brošura biti podijeljeno tokom informativnih sesija u pet crnogorskih opština. U pripremi je i video materijal na istu temu koji će biti dostupan putem online medija. NVO Nomen trenutno sprovodi i studiju novinarske prakse među zaposlenima u medijima a dobijeni podaci biće predstavljeni javnosti.

Trening za novinare agencije MINA i partnerskih organizacija tokom jula, bio je dobra prilika za nova saznanja, ali i razmjenu iskustava sa kolegama iz slovenačke Agencije STA – Jernejom Šmajdekom i Nejcom Kastnerom. Kolege iz Slovenije su već bili u poziciji u kojoj se sada nalaze crnogorski novinari, kao novinari nacionalne agencije, države koja se nalazi u fazi pregovora sa Evropskom unijom. Iz svog iskustva govorili su šta je važno i na šta bi trebalo posebno obratiti pažnju prilikom pisanja tekstova u vezi sa procesom evropskih integracija. Posebno su bila zanimljiva njihova iskustva o lažnim vijestima – kako ih prepoznati, spriječiti njihovo širenje… Tokom treninga kolege iz Slovenije prenijeli su znanje o savremenim načinima rada korišćenjem foto i video servisa, društvenih mreža i slično. Osim znanja i vještina Šmajdek i Kastner su podijelili i značajne kontakte sa crnogorskim kolegama.

Aktivnosti i novosti tokom projekta biće redovno objavljivanje na sajtu mediji.me koji je namijenjen svima koji žele da se informišu u vezi sa temama koje se tiču lažnih vijesti i etike u medijima. Osim informacija, građani će biti u prilici da putem sajta prijave lažne vijesti i kršenje Kodeksa novinara/ki Crne Gore, ali i upute pitanje medijskim profesionalcima.

Projekat „Bavimo se etikom i lažnim vijestima“ (Dealing with Ethics and Fake News) finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u okviru Programa profesionalizacije medija.

Koordinator projekta je Infomont doo, dok su partneri na projektu NVO “35mm” i Nezavisna organizacija za medijski ekspertski napredak (NOMEN). Projekat će trajati 15 mjeseci, a ukupna vrijednost je 127,940.00 EUR (doprinos EU: 115,147.00 EUR).

Krajnji korisnici i/ili ciljne grupe projekta su:  mediji, medijski profesionalci, novinska agencija MINA,  samoregulatorna tijela, studenti novinarstva i građani, posebno mladi i civilni sektor.