Jun 12, 2019.

Lažne vijesti imaju različite pojavne oblike

Tri aktivistkinje i dvije učenice Srednje pomorsle škole iz Kotora učestvovale su 11. juna na radionici o lažnim vijestima i etičkom novinarstvu koje su organizovane u okviru projekta „Bavimo se etikom i laćnim vijestima!“ koji finansira Delegacija EU u Crnoj Gori. Pomenuta radionica realizovana je u saradnji sa NVO Naša akcija i Kulturnim centrom „Nikola Đurković“.

Učesnice su se saglasile da su lažne vijesti, iako relativno nov pojam, imale različite pojavne oblike na Balkanu mnogo prije nego ih je američki predsjednik Donald Tramp popularisao. Kroz primjer vijesti da se krokodil pojavio u Podgorici, koji je prethodnih dana dobio medijsku važnost, učesnice su se upoznale sa neophodnim koracima prilikom pisanja teksta a koji su preskočeni u ovom slučaju. Posebno je bilo interesantno slušati lokalne primjere medijskog izvještavanja, koje su učesnice analizirale i same prepoznale.

Trenerice na ovoj obuci bile su Bojana Laković Konatar, predstavnica Sindikata medija i Kristina Ćetković, programska direktorica NVO 35mm.

Radionica u Kotoru, osma je u nizu planiranih devet, koje će NVO „35mm“ u saradnji sa crnogorskom informativnom agencijom MINA i NVO NOMEN, sprovesti tokom projekta koji je finansiran u okviru Programa profesionalizacije medija Delegacije EU.

Opšti cilj projekta je jačanje kvaliteta etičkog izvještavanja u Crnoj Gori uz: jačanje kvaliteta i raznovrsnosti proizvodnje medijskog sadržaja agencije MINA koji objavljuju različiti mediji; poboljšanje pismenosti medija; pružanje praktičnih znanja za medijske profesionalce: novinare, urednike, i studente novinarstva; pružanje osnovne odrednice sa tačnim analizama novinarske prakse.

Krajnji korisnici/e i/ili ciljne grupe projekta su: mediji, medijski profesionalci, novinska agencija MINA, samoregulatorna tijela, studenti novinarstva i građani, posebno mladi i civilni sektor.