Mar 11, 2022.

JEFKAJ: Problem su neintegracija, diskriminacija i predrasude

Gostujući u podkastu „Ternengo Avazi“, diplomirana germanistkinja, Linda Jefkaj (24) iz Herceg Novog, opisala je svoj put ka uspjehu i prepreke sa kojima se mogu susresti Romi i Romkinje koji su odlučili da se školuju.

Linda je završila Srednju mješovitu školu "Ivan Goran Kovačić", i to fizioterapeutski smjer.Tim putem je krenula slijedeći brata koji joj je u tom period bio uzor. Srednju školu će pamtiti kao mjesto gdje je stekla mnoga prijateljstva i mnogo toga naučila.

Za redakciju PRIME ispričala je da je već u srednjoškolskim danima maštala o fakultetu i razmišljala  u čemu bi se najbolje snašla. Ističe da joj je podrška porodice u tim trenucima mnogo značila.

"Kako se vrijeme upisa na fakultet približavalo, isticala sam želju da upišem njemački jezik i književnost i  porodica mi je tu dala veliku slobodu da biram gdje  želim da studiram. Takođe želim da istaknem da sam oduvijek voljela njemačku kulturu i bila sam zainteresovana za različite kulture, tako da je njemački jezik bio za mene da kažem najadekvatniji izbor", ispričala je Linda.

Prilikom upisa na fakultet morala je da se odseli iz rodnog Herceg Novog u Nikšić. Ističe da su je roditelji podržavali u svemu, pa i u izboru mjesta gdje će da studira.

"To je bio period mog sazrijevanja i osamostaljivanja. Smatram da je to najteži period svakog studenta koji odlučuje da studira van svoje kuće, ali svakako da  sam se ja naviklana tu novu sredinu i drugačiji mentalitet ljudi i vremenom se prilagodila svim okolnostima", kazala je sagovornica PRIME redakcije.

Linda početak fakulteta opisuje kao tešku fazu u životu. Što zbog samog fakulteta, što zbog promjene sredine i odvajanja od porodice po prvi put. Međutim, to je nije poljuljalo da nastavi dalje i danas bude jedna od rijetkih mladih obrazovanih Romkinja.

Što se tiče položaja Roma, Linda skreće pažnju na značaj obrazovanja, kao i na to da bi besplatne studije za sve romske studente bile izuzetno značajne jer postoje oni koji bi željeli da studiraju, ali nisu u mogućnosti. 

"Mislim da postoje mnogi faktori zbog kojih mladi danas napuštaju obrazovanje. Na žalost, u romskoj zajednici polovina populacije živi u neuslovnim naseljima za život, i to je faktor koji ustvari utiče na to koliko će neko biti istrajan. Smatram da je pored te socijalno društvene podrške jako bitna i ekonomska podrška", kazala je Linda.

Ona je objasnila da Romi nisu takvi sami po sebi, već da njihovi problemi leže u neintegrisanosti, diskriminaciji, predrasudama sa kojima se suočavaju. 

"Djeca rođena u takvim okolnostima poprimaju matrice ponašanja, i velika je vjerovatnoća da će oni u buduće prenositi iste kodekse i takvo ponašanje. Smatram da je jako važno prenositi to znanje i istaći koliko je važno obrazovanje Roma. Mislim da je potrebna i adekvatna obuka roditelja,da se kod njih ustvari podiže  svijest koliko je potrebno da se djeca školuju i obrazuju jer na takav način možemo doći do lakšeg rješenja i puta ka bržoj integraciji", kazala je sagovornica PRIME redakcije.

Linda je visoko obrazovana Romkinja koja radi u struci. Kaže da se po završetku pripravničkog staža zaposlila u kompaniji gdje svakodnevno sreće klijente iz inostranstva što joj omogućava da dodatno usavrši svoje jezičke sposobnosti.

Pored stranih jezika Linda se dobro pokazala i u plesu, pa je 2015. godine na Državnom takmičenju, latino-američkih plesova koje se održalo u Herceg Novom,osvojila je zlatnu medalju i pohvalu za najbolju koreografiju.

"Ples je mjesto gdje sam se  oslobodila, jer kada sam odabrala da upišem Filološki fakultet nekako sam sebe stavila u veliki izazov jer sama filologija zahtijeva od vas da slobodno ističete svoje stavove i da jasno i glasno pričate na svaku temu. Tako je ples bio motivator da učim još neki jezik i podstrek da radim na samopouzdanju. Pošto ples dolazi iz Latino Amerike jako je bio veliki motivator da učim i španski jezik jer je,za razliku od njemačkog jezika, jako melodičan", rekla je Linda.

Selma Drini

Članak je nastao u okviru projekta PRIME (Profesionalni, odgovoRni i Inkluzivni Mediji) koji je finansijski podržan od Evropske unije i dijelom kofinansiran od Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore. Stavovi izraženi u ovom članku isključiva su odgovornost PRIME redakcije i ne odražavaju nužno stavove donatora.