Okt 07, 2021.

Put od obrazovanja u kampu na Koniku do Centralno Evropskog Univerziteta

Student Centralno Evropskog Univerziteta u Mađarskoj, mladi Rom Serđan Baftijari poručio je mladima iz svog naroda da je bitno da ne odustaju od obrazovanja, kao i da uvijek moraju da idu naprijed i da se trude za ono što zamisle.

Učiteljice i nastavnice iz O.Š. „Božidar Vuković Podgoričanin“ su sagovorniku PRIME redakcije dale „vjetar u leđa“ kada mu je bilo najteže da nastavi obrazovanje, i uz njihovu pomoć prevazišao je prepreke sa kojima se djeca romske i egipćanske zajednice gotovo svakodnevno suočavaju. Tokom obrazovanja, bilo da se radi o osnovnoj ili srednjoj školi, kao i fakultetu pripadnicima romske i egipćanske populacije jako je bitna podrška prosvjetnih radnika. Baftijari ističe da je krajnje vrijeme da se riješi problem upisa Roma i Romkinja na fakultete i predlaže uvođenje obavezne kvote prilikom upisa za narod kome pripada.

Razgovarala Violeta Hajrizaj

Ova epizoda podkasta “Romano phiripe” nastala je u okviru projekta PRIME (Profesionalni, odgovoRni i Inkluzivni Mediji) koji je finansijski podržan od Evropske unije i dijelom kofinansiran od strane Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore. Stavovi izraženi u ovom podkastu isključiva su odgovornost PRIME redakcije i ne odražavaju nužno stavove donatora.

https://www.youtube.com/watch?v=_yw6XieoBcw