Jul 07, 2021.

Ministarka MJU: Moramo koristiti snagu medija da smanjimo diskriminaciju prema LGBTIQ

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, mr Tamara Srzentić, u razgovoru za PRIME, ističe da naše društvo nije dostiglo nivo sazrijevanja i osviješćenosti da bi se LGBTIQ osobe osjećale kao ravnopravni članovi društva. Naša sagovornica podcrtava da su promjene neophodne kako u državi, tako i u društvu, te da bi LGBTIQ osobe trebalo više da istupaju u javnost. Srzentić smatra da bi trebalo koristiti snagu medija u zajedničkoj borbi, kako bi se smanjilo širenje diskriminatornih i uvredljivih sadržaja. Izgradnja kulture različitosti i jednakih mogućnosti i ubuduće će biti strateški imperativ ministarstva na čijem je čelu.  

 

PRIME redakcija:  Da li smatrate da su LGBTI osobe ravnopravni članovi crnogorskog društva?

Mr Tamara Srzentić: Na početku, iako se jun već završio, želim da iskoristim ovu priliku da vam svima čestitam #PrideMonth. Srećan Pride Month. Jun me uvijek podsjeti na period od prije osam godina kada smo se u Kaliforniji izborili za jednakost i ravnopravnost istopolnih brakova. Tada sam radila u administraciji države Kalifornije i prvi istopolni brak u Kaliforniji je sklopljen između Kris Perry i Sandy Stier. Kris je radila sa mnom u timu guvernera Newsoma, dugogodišnja mi je prijateljica i znam koliko je to bio značajan dan za nju, njenu partnerku, sve nas i za čitavu državu Kaliforniju.

Pod vođstvom guvernera Newsoma, Kalifornija je postigla reformu prava LGBTQ osoba na institucionalnom, sistemskom i kulturološkom nivou. I to je ono što treba da se dogodi u Crnoj Gori. U mom tadašnjem timu moja desna ruka je bila transrodna osoba, jedna četvrtina mog tima su bili pripadnici LGBTQI zajednice i na vodećim pozicijama u vladi su bile LGBTQI osobe.

LGBTIQI osobe trebaju i moraju biti ravnopravni članovi našeg društva. Isto tako smatram da naše društvo još uvijek nije dostiglo nivo sazrijevanja i osviješćenosti, gdje se LGBTIQ osobe osjećaju kao ravnopravni članovi društva.

Vjerujem da ova promjena treba da se desi na svim nivoima u državi, u društvu, bez obzira da li govorimo o javnom, privatnom, akademskom ili civilnom sektoru.  Treba da radimo posvećeno da bismo im obezbijedili status u kojem se ova zajednica neće etiketirati i osjećati diskriminisano. Jer svaka osoba zaslužuje da ima ravnopravan tretman i jednaka prava pred zakonom.

Želim da znate da vas vidimo, čujemo i osjećamo, i nećemo stati. Dok svi ne budu bili ravnopravni, jednaki i uživali potpunu zaštitu i slobodu po Zakonu. Bez obzira ko ste, što ste, kako se osjećate ili izjašnjavate.

 

PRIME redakcija:  Šta biste izolovali kao najveći problem sa kojim se LGBTI zajednica suočava i kako ga najbolje riješiti?

Mr Tamara Srzentić: Diskriminacija. Etiketiranje. Neprihvatanje. Tradicionalni patrijarhalni obrasci. Verbalni i fizički napadi. Uvrede. Otuđenost. Usamljenost. Sve su ovo samo neki od izazova koji pogađaju našu LGBTIQ zajednicu.

Svi smo svjesni da na mnogim poljima moramo izmijeniti normativu, da imamo trenutno  dosta nedostataka u implementaciji zakona i podzakonskih akata, ali samo ako svi udružimo snage to je izvodljivo i brzo dostižno. Pored izmjena i dopuna normativnog okvira, koji će obezbijediti punu primjenu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, potrebno je da radimo na promjeni društvene svijesti i  percepcije LGBTIQ osoba.

U ovom kontekstu,  izuzetno je važna uloga javne uprave, ali i medija, jer upravo mediji, nakon obrazovnih institucija, najviše doprinose borbi protiv diskriminacije.  Isto tako mediji mogu umnogome smanjiti širenje diskriminatornih i uvredljivih sadržaja, zato moramo koristiti snagu medija da na pravi način informišemo javnost o svim izazovima sa kojima se LGBTIQ zajednica suočava, a s druge strane na taj način osnažimo LGBTIQ lica da istupaju, da se  bore i budu ravnopravni članovi društva.

 

PRIME redakcija:  Da li ministarstvo kojim rukovodite ima konkretan plan aktivnosti za implementaciju LGBTI strategije Vlade Crne Gore za tekuću godinu?

Mr Tamara Srzentić: Naše ministarstvo od početka podržava i učestvuje u Platformi zajedničkog djelovanja, koju su pokrenule nevladine organizacije za zaštitu i promociju prava LGBTIQ osoba, i nastojaćemo da sve preporuke koje donosi ova platforma uključimo prilikom izmjena i kreranja javnih politika i procesa u našem resoru.

U  Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija smo na početku mog mandata uspostavili Direktorat koji treba da obezbijedi  - ravnopravnost, jednakost, inkluziju i pravičnost za sve društvene grupe, pa i LGBTIQ osobe.  Cilj nam je da kroz inkluzivne procese uvijek prepoznajemo potrebe i uvijek tražimo različite perspektive. Kako bismo kreirali najbolje javne politike i servise za sve.

Naravno, na čelu sa premijerom i ostalim ministarstvima, činimo sve da u narednim mjesecima dodatno unaprijedimo normativno okruženje i omogućimo punu implementaciju Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. 

 

PRIME redakcija:  Da li smatrate da postoji jaz između zakonske regulative i društvenog prihvatanja LGBTI osoba? Ukoliko smatrate da postoji, kako Vaš resor može doprinijeti smanjenju tog jaza?

Mr Tamara Srzentić: Iako je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola usvojen prije godinu dana, što je veliki iskorak za našu zemlju, potrebno je uraditi još dosta toga kako bi se ispunili svi preduslovi za njegovu punu primjenu. Nažalost, jaz, veliki jaz postoji.

Naše ministarstvo je prethodno podržalo  izradu Analize normativnog okvira, u pogledu usaglašenosti sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, sa osvrtom na potrebne izmjene i dopune zakona i podzakonskih akata.  Podsjetiću da, u cilju usaglašavanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, potrebno je izvršiti izmjene/dopune 27 zakona i 14 podzakonskih akata.

Obećavam da će naš resor i u narednom periodu se se zalagati da kroz sve naše aktivnosti ubrzamo usklađivanje podzakonskih akata u saradnji sa relevatnim ministarstvima, i duboko vjerujem da ćemo u što skorijem periodu uspjeti da prilagodimo, kreiramo, a potom damo i na usvajanje sve neophodne dopune i izmjene zakona i podzakonskih akata.

 

PRIME redakcija:  Da li se zalažete za potpunu zakonsko izjednačavanje LGBTI osoba u Crnoj Gori sa ostatkom građana, u kontekstu nadležnosti Vašeg resora?

Mr Tamara Srzentić: Svaki čovjek je jednako vrijedan i značajan. Vrijednost jednog društva se ogleda u njegovoj različitosti. Crna Gora oduvijek baštini svoj multietnički sklad i krase je suživot različitih kultura, nacionalnosti. Ovo je samo potrebno primijeniti i na druge manjinske grupe, uključujući i  pripadnike LGBTQI zajednice. Za početak, strateški imperativ našeg ministarstva je da gradimo kulturu različitosti i jednakih mogućnosti i o tome vodimo računa u svakoj našoj aktivnosti koju sprovodimo.

Nedavno smo raspisali konkurs za vršioce dužnosti generalnih direktora  direktorata, na kojem smo  prvi put istakli i klauzulu različitosti. U stvari, na samom početku jer nam je ovo jako bitno. To znači da se glasno zalažemo da naši državni službenici predstavljaju lica građana koje služimo, bez obzira na pol, starost, vjersku pripadnost, rodni identitet, seksualnu, političku ili bilo koju drugu pripadnost. I zato uvijek osnažujemo i žene i muškarce, i pripadnike manjinskih grupa i pripadnike LGBTQI zajednice, ali i sve ostale da se prijave na konkurse i postanu dio naših timova. Ovo je posebno važno sa aspekta zapošljavanja i pristupa radu, kako bismo osigurali pozitivan trend u smanjenju diskriminacije LGBTIQ osoba.

 

PRIME redakcija: Da li Vas lično LGBTI zajednica može smatrati saveznikom i u čemu se to savezništvo ogleda?

Mr Tamara Srzentić: Ja sam neko ko voli ljude i ne dijeli ih po rasi, boji, nacionalnosti, vjerskoj i političkoj pripadnosti, pa tako posmatram i LGBTIQ zajednicu. Smatram da svaki čovjek ima pravo da živi svoj život u skladu sa svojim unutrašnjim osjećajem, a mi koji radimo u javnoj upravi treba da kreiramo javne politike i obezbijedimo njihovu primjenu na takav način da omogućimo da se svaki čovjek osjeća jednako vrijedno, poštovano i uvaženo. LGBTIQ zajednica će u meni uvijek imati partnera i saveznika za sve aktivnosti koje doprinose poboljšanju kvaliteta života pripadnika ove zajednice, kao i unapređenju i zaštiti prava i sloboda LGBTIQ osoba.

 

Ovaj članak nastao je u okviru projekta PRIME (Profesionalni, odgovoRni i Inkluzivni Mediji) koji je finansijski podržan od Evropske unije i dijelom kofinansiran od strane Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore. Stavovi izraženi u ovom članku isključiva su odgovornost PRIME redakcije i ne odražavaju nužno stavove donatora.