Jun 30, 2022.

Stakleno zvono

Sad kada sam ostao bez krova nad glavom, kuda da krenem, kome da se obratim?

Ovo je jedna od najužasavajućih misli koja me proganja. Moram da priznam da zaista vjerujem da je ovaj scenario vrlo vjerovatan i za mene! Ali nisam siguran da li bih znao da se snađem, da li bih preživio mjesec dana na ulici? Bespomoćan sam. Snosim apsolutnu krivicu za to! Dozvolio sam da budem ubijeđen u svoju nesposobnost i nespremnost za život. Ja sam uvijek bio okružen ljudima koji su bili vrlo pesimistični, nepovjerljivi i sumnjičavi. U takvom okruženju sam rastao. Poput neke dragocjene stvari bio sam zaštićen. Stavljen pod stakleno zvono. Bio sam otrgnut od normalnog svijeta.

Postoje i razlozi za to, u neku ruku se mogu smatrati razumnim, ali ne i opravdanim. Na ovaj način uništen je jedan veliki dio moje prošlosti. Postao sam žrtva prezaštićenosti koja je prijetila da razbije to neprobojno zvono u kojem sam bio zarobljen. Sva težina realnosti zapljusnula me je. Iznenada i neočekivano uletio sam među žive ljude, nisam znao kako da se ponašam. Tolike godine bio sam poput poslušne lutke submisivan tuđoj volji. Autoritet mojih roditelja nikad nije doveden u pitanje. Sad i nisam toliko siguran da želim ono šta mi serviraju, a serviraju mi milostinju sa osjećajem krivice - taj otrov jedem tri puta dnevno na dan. A pošto završim sa objedom budem poslat u sobu kao po kazni da razmislim o svojim postupcima i odlukama koje sam donio u poslednjih nekoliko godina. Moja soba, moja samica. Siva, mračna, hladna sa zatvorenikom u njoj. Osuđen na doživotnu robiju, slomljenog duha, ravnodušno brojim dane i ćutim. Strah me preplavljuje i parališe iznova svake noći. Moja vjera u sebe blijedi i gubi se, čak i kad se novi dan rodi ja se ne nadam ičemu. Moja agonija i mučenje nastavljaju se.

Odlučio sam da kada budem dovoljno jak da ću sjesti sa svojim roditeljima i otvoreno porazgovarati o svemu. Zatražiti da me bar saslušaju.

Mama, tata imam nešto važno da vam kažem.

Znam da će vam biti teško da čujete sve što imam da vam kažem. Vjerujte, meni je bilo mnogo teže da skupim hrabrosti i odlučim se na ovaj korak. Zato bih vas zamolio da me saslušate bez prekidanja, pa ako budete imali pitanja slobodno pitajte, biću spreman da odgovorim na svako od njih. Kao što znate moj život je proteklih mjeseci krenuo u potpuno drugom smjeru, za vas apsolutno neočekivano, ali nadasve nepoželjno. To ste mi već vrlo jasno stavili do znanja.

Od momenta mog autovanja pa do danas vaše nepoverenje prema meni raslo je iz dana u dan. Moram da priznam da nisam očekivao da ćete takvu vijest lako primiti, ali me je iznenadila činjenica da je sve to za vas predstavljalo veliko iznenadenje i šok. Pa vi kao niko drugi me poznajete dovoljno da ste mogli da pretpostavite da se glavna raskrsnica i neki izbori definitivno neće poklopiti. Putujući kroz djetinjstvo znali ste i imali ste priliku da vidite iz prve ruke u kakvog momka ću izrasti. Ja vjerujem kao vaš sin da ste svoj posao roditelja obavili što ste najbolje znali i umjeli. Znam da me život nije mazio i znam da ste sa mnom prošli kroz toliku patnju i bol, ali iskreno vjerovao sam da će te iste godine samo da očvrsnu ljubav, pažnju i privrženost. Da ćete dalje u životu biti senzibilniji za mnoge stvari. Ali sam se prevario.

Moja vijest o seksualnoj orijentaciji dočekana je sa nevjericom, zatim su krenule ucjene... Sve sam to podnio onako kako sam znao. Pasivno sakupljajući sve u sebi i gutajući tu gorku pilulu svaki dan. Nije to bio nimalo lak zadatak. Ogroman je to pritisak, ali mene krasi jedna osobina koju u današnje vrijeme rijetki posjeduju - strpljenje. Volim vas i poštujem, pružili ste mi mnogo toga u životu, na čemu sam vam zahvalan, ali morate da znate da nije na vama da donosite odluke u moje ime. Prvo nemate pravo na to, drugo vjerujem da ste napravili dovoljno štete kontrolišuci veći dio mog života. Ja sam taj koji donosi odluke za sebe, pa i kada je riječ o ljubavnom životu.

Ne znam kako ste zamislili, kako bi mogao da funkcioniše „prisilni brak“ između mene i neke žene. Iskreno, nadam se da imate imalo razuma da zaključite šta bi napravili toj ženi, koliko patnje bi joj nanijeli da živi u braku bez ljubavi, uskrativši joj pravo da voli i bude voljena i da se ostvari kao majka.

A da li ste razmišljali kako bi sve to pogodilo mene? Prvo, pokazalo bi koliko me ne volite i ne želite, i koliko me ne poštujete. Ovo bi moglo veoma ozbiljno da se odrazi na moje psihičko zdravlje, mogao bih da zapadnem u duboku kliničku depresiju, a depresija bi mogla da me dovede do pucanja, do samoubistva. Mislim da ne želite taj teret da nosite na duši. I ne vjerujem da vam nije stalo i da me toliko mrzite. Znam da želite unuke i želite da produžite lozu, ali te mogućnosti su sada zatvorene. Možda negdje u budućnosti, kada nađem nekog pored koga bih mogao da se skrasim i koga bih volio srcem svim, možda budem u mogućnosti da zakonski usvojim dijete i dam mu svoje prezime.

Nadam se da sada posle dužeg vremena, kada ste konačno pokazali želju da me saslušate možete da steknete bolji uvid u sve. Sada možete da ispravite svoje greške i napustite pogrešne stavove.

Nadam se da ćemo moći jedni drugima da oprostimo sve i okrenemo novi list.

 

Gej muškarac koji je želio da ostane anoniman

Članak je nastao u okviru projekta PRIME (Profesionalni, odgovoRni i Inkluzivni Mediji) koji je finansijski podržan od Evropske unije i dijelom kofinansiran od Ministarstva javne uprave Crne Gore. Stavovi izraženi u ovom članku isključiva su odgovornost PRIME redakcije i ne odražavaju nužno stavove donatora.